Annons

Ingen antibiotika vid akut öroninflammation

Att ge antibiotika till barn som har öroninflammation är ofta onödigt.
Det konstaterar Läkemedelsverket som nu kommer med nya rekommendationer.

6 okt 2010, kl 12:36
0

När barn drabbas av akut öroninflammation, så kallad AOM, handlar det ofta om ofarliga bakterier som läker utan att behandlas. Därför bör inte antibiotika förskrivas till barn mellan ett och tolv år som drabbas enligt Läkemedelsverkets nya rekommendationer.

Rekommendationerna har tagits fram av verket tillsammans med Strama och bakgrunden är ett expertmöte om akut öroninflammation som hölls i april i år efter att ett antal nya studier som visat att antibiotika inte påskyndar läkningen i någon högre grad.
– Syftet med rekommendationerna är att ge stöd till vården vid val av behandling, till exempel att inte sätta in antibiotika när den inte har någon effekt, säger Charlotta Edlund, terapiområdesansvarig vid Läkemedelsverket.

För barn under ett eller över tolv år med en bekräftad öroninflammation bör behandlas med penicillin. Dubbelsidig inflammation hos barn under två ska också behandlas liksom öroninflammationer där trumhinnas har spruckit. Även barn med återfall bör få antibiotika. Läkemedelsverket skriver också att läkare kan förskriva antibiotika som kan hämta ut senare om barnet inte blir bättre inom ett par dagar.

Öroninflammation hos barn är väldigt vanligt och myndigheten uppger att det handlar om cirka 200 000 fall om året. Vid två års ålder har 70 procent haft minst en AOM.