Annons
Rekordmånga vaccinerar sig mot influensa

Rekordmånga vaccinerar sig mot influensa

Hittills i år har fler personer vaccinerat sig mot influensa än under motsvarande period tidigare säsonger.

13 dec 2018, kl 10:26
0

Annons
AnnaSara Carnahan

AnnaSara Carnahan. Foto: Lena Katarina Johansson.

I slutet av november hade 41,9 procent av de som är 65 år eller äldre vaccinerat sig, jämfört med 38 procent året innan. Och även bland dem under 65 är det fler som vaccinerat sig än i fjol, totalt 2 procent jämfört med 1,6 procent i fjol.

Detta framgår av Folkhälsomyndighetens insamling av uppgifter från 14 landsting.

– Datainsamlingen visar att efterfrågan på influensavaccin har ökat i alla åldersgrupper hittills den här hösten, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan, Folkhälsomyndigheten.

Det går inte att säga hur stor del av ökningen som kommer från de medicinska riskgrupperna, där bland andra kroniskt sjuka och gravida ingår. Men tydligt är att kampanjen för att vaccinera sig har haft bra genomslag bland äldre. Omkring 695 000 personer över 65 år har vaccinerat sig. Högst är vaccinationstäckningen i åldrarna 75-84 år.

Vaccinationstäckningen bland personer som är 65 år och äldre ligger högre i alla landsting än med föregående säsong. Flera landsting har redan nått upp till minst 50 procent vaccinerade i den här gruppen. Det gäller landstinget i Värmland, region Jönköping, region Kronoberg och region Östergötland.

Det ovanligt stora vaccinationsintresset har bidragit till att influensavaccinerna tagit slut på flera håll. Häromdagen restnoterades, som Läkemedelsvärlden skrev, det andra av de två fyravalenta vaccinerna som upphandlats inför säsongen.

I rådande bristsituation har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer om att vårdgivarna bör prioritera de medicinska riskgrupperna under vaccineringskampanjen.

– Vi vet inte heller hur den begränsade tillgången på influensavaccin kommer att påverka den slutgiltiga vaccinationstäckningen för säsongen, säger AnnaSara Carnahan.