Influensavaccinering förvärrar inte astma

En amerikansk studie visar att inaktiverat influensavaccin är säkert för barn och vuxna samt att det minskar sjukdom och dödlighet.

24 jan 2002, kl 13:07
0

Astma Influensa orsakar betydande sjuklighet hos barn och vuxna med astma och därför rekommenderar de flesta länder vaccination. Men det finns misstankar om att vaccinering kan förvärra astman. En nyligen gjord systematisk genomgång
av litteratur som gäller säkerhet av influensavaccin var inte entydig.
För att undersöka säkerheten hos inaktiverat influensavaccin gjorde forskare vid American Lung Association i USA en randomiserad dubbelblind placebokontrollerad multicenterstudie på 2 032 patienter med astma (i åldern 3 till 64 år). Studien visar att influensavaccinet är säkert för barn och vuxna med astma ? även för de med svår astma. Forskarna kunde inte identifiera någon subgrupp baserat på sjukdomens svårighetsgrad som ökar antalet astmaanfall och astmans svårighetsgrad var lika vare sig man fått vaccin eller placebo. Studien visar att influensavaccinering inte förvärrar astma. Forskarna menar att det bevisar att de gällande riktlinjerna för immunisering av patienter med astma är säkra. Forskarna drar slutsatsen att alla med astma bör vaccineras varje år för att därmed minska dödlighet och sjukdom.
New England Journal of Medicine 2001;345:1529

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng