Annons
Influensavaccin kan göras på nytt sätt

Influensavaccin kan göras på nytt sätt

En ny metod kan göra kvadrivalent vaccin mot säsongsinfluensa både säkrare och mer effektivt.

12 aug 2015, kl 11:56
0

Novavax har tagit fram en ny teknik för att väldigt snabbt kunna göra ett vaccin mot säsongsinfluensa som har effekt på det aktuella viruset som sprids. Genom att framställa vaccinet på rekombinant väg kommer man runt de risker som traditionell vaccinframställning kan innebära. Vaccin framställs ofta i hönsägg och kan därför ge svåra reaktioner bland äggallergiker. Tillgången till ägg kan också begränsa vaccinproduktionen.

Den rekombinanta tekniken gör det möjligt att hämta in den genetiska informationen om det senaste viruset från internet så snart den är känd och sedan snabbt göra ett mer exakt vaccin. Tidigare har det hänt att man gjort missbedömningar om vilket virus som kommer spridas den kommande säsongen och då har det tillgängliga vaccinet inte gett ett fullgott skydd. Det gångna årets vaccin gav till exempel ett lägre skydd än vad man förutspått.

Hittills har man gjort fas II-studier där man inte såg biverkningar bland de 400 vuxna som var försökspersoner. Vaccinet är kvadrivalent vilket betyder att det innehåller delar från fyra olika virustyper och är framtaget i samarbete med amerikanska myndigheternas Biomedical Advanced Research and Development Authority, BARDA.

Konkurrenten Waxinnate håller också på att utveckla ett kvadrivalent rekombinant säsongsinfluensavaccin enligt FierceVaccines och gör fas II-studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng