Annons
Industrin tipsar regeringen inför EU-ordförandeskap

Industrin tipsar regeringen inför EU-ordförandeskap

I ett brev till statsministern och åtta andra ministrar skriver
Läkemedelsindustriföreningen att det finns många avgörande frågor för
industrin som Sverige borde fokusera på under det kommande
ordförandeskapet i EU. Bland annat gör de ett ytterligare inlägg i
apoteksdebatten och skriver att regeringen bör värna om den svenska
prissättningsmodellen på läkemedel.

30 jan 2009, kl 11:21
0

Annons

Brevet från Läkemedelsindustriföreningen, Lif, innehåller sju förslag på områden som industrin tycker att regeringen borde lyfta under nästa halvår när Sverige är ordförandeland i EU. Bland annat handlar det om det så kallade pharmapaketet, med tre olika lagförslag, som ska behandlas i EU-parlamentet det kommande året.

Lif passar också på att i brevet återigen argumentera för den prissättningsmodell på läkemedel som Sverige har idag. Tillsammans med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, planerar Lif att ha en konferens i juli där bland annat den svenska modellen för prissättning ska diskuteras. Lif, som för två veckor sedan starkt kritiserade regeringen för deras planerade prissättningsmodell på den nya apoteksmarknaden, skriver nu att ?den oro som Lif känt undanröjts.? Detta eftersom både socialminister Göran Hägglund och statssekreterare Dan Ericsson dementerat uppgifterna om att regeringen planerar en schablonmässig sänkning av inköpspriset på läkemedel.

Övriga frågor som Lif anser att regeringen bör prioritera är djurförsöksdirektivet, antibiotikaresistens, patientrörlighetsdirektivet, innovation och det europeiska patentsystemet.