Imatinib bättre än traditionell behandling

Imatinib (Glivec), som nyligen godkänts mot två ovanliga cancerformer, var klart bättre än den traditionella behandlingen mot kronisk myeloisk leukemi. Det visar en ny, internationell studie.

17 mar 2003, kl 16:47
0

Annons

Imatinib jämfördes med en kombination av interferon alfa och cytarabine. Efter 18 månader hade imatinibgruppen bättre blodvärden, färre typiska cancerceller och det var färre som fick en förvärrad sjukdom. Dessutom tolererades imatinib bättre än kombinationsterapin. Studien publicerades i det senaste numret av New England Journal of Medicine.

I imatinibgruppen hittade man inga cancerceller alls hos 76,2 procent av patienterna, jämfört med 14,5 procent i kombinationsgruppen. 96,7 procent hade klarat sig från en förvärrad sjukdom jämfört med 91,5 procent i kombinationsgruppen.

Imatinib har status som särläkemedel (orphan drug) och är även godkänt mot gist, gastrointestinal stromacellstumör. Hos båda cancertyperna drivs utvecklingen av en muterad receptor som ger cellerna signal om att ständigt föröka sig. Imatinib blockerar receptorn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng