Annons
Fälls för påstående om ”osannolika” interaktioner

Fälls för påstående om ”osannolika” interaktioner

IGN fäller företaget bakom ett smärtläkemedel för reklampåståenden om interaktioner och biverkningar.

15 apr 2020, kl 10:00
0

Annons

Palexia Depot (tapentadol) är en opioid för behandling av svår kronisk smärta hos vuxna. Informationsgranskningsnämnden, IGN, riktar nu kritik mot företaget Grunenthal Sweden AB som marknadsför läkemedlet.

Kritiken handlar om två påståenden i en produktfolder. I foldern hävdar företaget bland annat att ”Kliniskt relevanta interaktioner är osannolika”. Men IGN invänder i sin granskning av reklamen att produktresumén för Palexia depot faktiskt tar upp en rad interaktioner med andra läkemedel som kan leda till allvarliga bieffekter.

Därför står påståendet i reklamfoldern i direkt strid med uppgifterna i produktresumén och är därmed en överträdelse av det etiska regelverket, menar IGN. Detta skriver läkemedelsföretaget i sitt yttrande att det ”kan se” och utlovar förändrade formuleringar.

Bestrider anmärkning om biverkningar

IGN:s andra anmärkning mot foldern bestrider Grunenthal Sweden AB däremot. Den anmärkningen handlar om påståendet att Palexia depot har ”signifikant lägre GI-biverkningar” än ett annat, namngivet smärtlindrande läkemedel.

IGN framhåller att detta påstående saknar stöd i produktresumén och därmed strider mot regelverket. Företaget svarar att påståendet grundar sig på pivotala studier som var grund för registreringen och är information som vården behöver.

IGN håller dock fast vid sin bedömning och fäller marknadsföringen även på denna punkt. Läkemedelsföretaget ska betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng