Hypoglykemi bland diabetiker underrapporteras

Bland insulinbehandlade diabetiker är hypoglykemi mycket vanligare än vad som tidigare återgetts, enligt en studie på fler än 27 000 diabetiker.

29 sep 2014, kl 08:49
0

En mycket stor världsomfattande studie visar att när patienterna uppgett ifall de tidigare haft hypoglykemi så skedde det en tydlig underrapportering. Hypoglykemi betyder att blodsockernivån blivit lägre än normalt och konsekvenserna kan innebära allt från små symtom till en risk för att avlida beroende på hur lågt blodsockret blir.

Mer än 27 000 insulinbehandlade patienter med antingen diabetes typ I eller typ II ingick i undersökningen som gjorts av läkemedelsföretaget Novo Nordisk. 919 personer kom från Sverige. Studien gjordes retrospektivt under 6 månader och prospektivt i 28 dagar. Personerna fick fylla i självskattningsformulär och sedan patientdagböcker. Under uppföljningsperioden efter studien såg man en signifikant ökning av totala antalet tillfällen hypoglykemi för båda typerna av diabetes vilket tyder på en tidigare underrapportering.

Resultaten som nyligen redovisades på diabeteskongressen EASD kan ge vägledning för hur diabetes ska behandlas på ett mer optimalt sätt och ske på ett mer individanpassat sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng