Husmorssemester i Huddinge

Du tillfrågas härmed om du vill delta i en forskningsstudie avseende en substans vid namn AZD1080. – Du menar väl inte allvar, frågade min man när jag berättade att jag tänkte erbjuda min livs levande kropp till forskningen. Han är demonstrativt ointresserad av allt som döljer sig under människans hud och flyr vardagsrummet när jag […]

26 sep 2006, kl 19:58
0

Du tillfrågas härmed om du vill delta i en forskningsstudie avseende en substans vid namn AZD1080.


– Du menar väl inte allvar, frågade min man när jag berättade att jag tänkte erbjuda min livs levande kropp till forskningen.

Han är demonstrativt ointresserad av allt som döljer sig under människans hud och flyr vardagsrummet när jag ser TV-serier om rättsläkare och akutmottagningar eller dokumentärer om gåtfulla sjukdomar. En väldigt liten utläggning om till exempel hur olika fettsyror påverkar cellmembranen i hjärnan kan göra honom okontaktbar för resten av middagen.

Men nu var han på. Det kunde inte vara sant att jag skulle utsätta mig för ett medicinskt experiment. Bara några veckor efter skräckhistorien om den katastrofala läkemedelsprövningen i London toppade förstasidor och nyhetssändningar: Sex friska försökspersoner svävade mellan liv och död efter att ha injicerats med en substans kallad TGN1412.


Deltagandet är helt frivilligt.
Tioåringen, som lusläst allt om det klantiga skandalförsöket i London, studerade informationen som jag fått från Astrazenecas forskningsavdelning. ?Men det står ju här att man inte måste vara med?, försökte han, vår egen Sverker Olofsson som redan lärt sig genomskåda reklamerbjudandena.


AZD1080 verkar genom att hämma enzymet Glycogen Synthase Kinase 3 och därigenom minska neurofibrillär degeneration.

Det var en pedagogisk utmaning att förklara skillnaden mellan vågspelet med de outprövade monoklonala antikroppar – som nästan tog kål på Tegeneros fösökspersoner – och den enzymhämmande drink jag skulle få till frukost.


Deltagande i studien innebär inga medicinska fördelar.

Den meningen gällde inte mig. Vad kan vara fördelaktigare för en som till och med skolkar från mammografin än gratis lyxbesiktning och statusrapport på alla viktiga inre organ? Det insåg till och med mina killar.


Om du beslutar Dig för att delta i studien ber vi Dig göra Ditt bästa för att följa de instruktioner som Du får.

På ren svenska blir man naturligtvis hemskickad om man fuskar så att forskarna inte kan lita på de uppmätta värdena, förklarade jag. Man får bara äta sjukhusmaten de två dygn man är där och ligga helt stilla i flera timmar medan det tas EKG. Jag skulle inte få snusa på sjukhuset och varken dricka vin eller ta min dagliga dos fiskolja, magnesium och zink veckorna före.


Man kan hos människa med denna typ av substans eventuellt förvänta sig illamående vid högre doser.


Jag blev tvungen att stryka under den meningen. Annars skulle de fastna på stycket efter som handlade om de hiskeliga biverkningar som upprepade megadoser av substansen framkallat i djurförsök.

De släppte iväg mig. Två dagar efter midsommar checkade jag in på Astrazenecas flotta försöksavdelning vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Det var rena husmorssemestern – trivsamt umgänge, omtänksam personal och mycket skönhetssömn. Vi hann faktiskt beta av hela Gudfadern-trilogin, med små avbrott när någon skulle tappas på blod.

Hur det gick med AZD1080? Det får vi veta tidigast om ett år när studien är klar.

Gunilla Eldh

Gunilla Eldh är medicinjournalist och har tidigare bland annat arbetat på Dagens Nyheter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng