Annons

Hur går det med rekryteringen?

– Konkurrensen om den farmacevtiska personalen har hårdnat idag jämfört med för ett år sedan men vi har ännu så länge inga problem med att tillsätta våra tjänster. Det finns fler och fler apotek men inte särskilt många fler farmacevter och det är klart att det får en effekt på rekryteringen.– Det är färre som […]

15 mar 2011, kl 15:20
0

– Konkurrensen om den farmacevtiska personalen har hårdnat idag jämfört med för ett år sedan men vi har ännu så länge inga problem med att tillsätta våra tjänster. Det finns fler och fler apotek men inte särskilt många fler farmacevter och det är klart att det får en effekt på rekryteringen.
– Det är färre som söker varje tjänst nu, och vi märker att farmacevterna har fler erbjudanden som de jämför med varandra. Det är därför vi försöker profilera oss mer nu som en attraktiv arbetsgivare.

Märks den ökade konkurrensen om personal på lönerna?
– Ja, det gör det, men vi vill inte profilera oss genom det. Självklart ska man ha en rättvis och bra lön, men det är andra värden som vi vill locka med. Det är viktigare att vi står för en långsiktig apotekssatsning och att vi satsar på kompetensutveckling, en bra arbetskultur och en bra pensionslösning.

Är det mest apoteksfarmacevter som söker jobb, eller märker ni ett tillflöde från läkemedelsindustrin?
– De flesta arbetar sedan tidigare inom apoteksbranschen. Men vi ser att det är fler och fler som söker sig hit från läkemedelsindustrin också. Det här att verksamheten är lite mer affärsdriven samtidigt som det i grunden handlar om farmaci verka locka.

Skiljer sig rekryteringssituationen mellan storstäderna och resten av landet?
– Ja, det är skillnad. I storstäderna är det fler nyetableringar vilket gör att konkurrensen ökar, men å andra sidan finns där fler farmacevter. Utanför storstäderna är nyetableringarna färre, men det finns också färre farmacevter att rekrytera.

Kommer bristen på personal bromsa etableringshastigheten?
– Det gör det inte ännu så länge för Kronans Droghandel. Men det är möjligt att det blir så, i alla fall om etableringshastigheten fortsätter vara så här även framåt. Vi funderar också på vilka tjänster som kunderna ska erbjudas på apoteken. Det kan bli aktuellt att ta in andra yrkesgrupper från vården.