Annons

Hudkurs populärt tillval

Egenvårdsprodukter förväntas bli viktiga varor för apoteken på
den nya marknaden. Intresset märks även bland apoteksstudenterna i
Göteborg där en kurs i dermatokemi toppar listan.

19 jan 2010, kl 12:47
0

Annons

Sortimenten av egenvårdsprodukter får allt större utrymme på apotekshyllorna. När varor som hudkrämer blir fler ökar intresset bland både kunder och personal, något som man tagit fasta på vid apotekarutbildningen i Göteborg. Där erbjuds studenterna vid apotekarprogrammet för första gången i vår en kurs i dermatokemi. En kurs som hamnat överst på topplistan.

Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi vid Göteborgs universitet, är ansvarig för kursen.
– Den är populärast av alla de 14 valbara kurser som finns och hade fler sökande än kurser i både galenisk farmaci och kliniska prövningar.

Kursen, som är på 7,5 högskolepoäng, innehåller områden om bland annat hudens uppbyggnad, vilka ämnen som ingår i kosmetika, transdermala läkemedel, naturprodukter och hur allergena ämnen påverkar oss. En variant av kursen har tidigare erbjudits receptarier och även den har varit väldigt populär enligt Ann-Therese Karlberg.
– Många receptarier som har gått den säger att de får direkt användning av kursen när de arbetar ute på apotek och att de blivit experterna bland sina kollegor vad gäller innehåll i hudvårdsmedel. Jag tror att många apotekare också känner att det finns en efterfrågan av den här typen av kunskap.

–  På den nya apoteksmarknaden tror jag dessutom att kunskap om hudvårdsprodukter kommer att bli ännu viktigare. Att kursen ligger rätt i tiden tror jag är en av anledningarna gör att den blivit så populär säger Ann-Therese Karlberg.

Den 20 januari börjar den första kursen med 34 deltagare.