HPV-vaccinering ökar inte risksex

Flickor som vaccinerats mot humant papillomvirus, HPV, har inte större risk att drabbas av sexuellt överförbara infektioner eller oönskade graviditeter. Det visar en ny studie från Georgia i USA.

15 okt 2012, kl 14:57
0

En hypotes och oro bland föräldrar i USA om att flickor som vaccineras mot HPV skulle riskera att drabbas av andra sjukdomar på grund av en ökad sexuell aktivitet, tycks inte stämma.

Enligt en studie publicerad i den medicinska tidskriften Pediatrics förefaller oron obefogad.

Forskarna har följt upp 1398 flickor mellan elva till och med tolv år. Av flickorna vaccinerades 493 med åtminstone en spruta, resten vaccinerades inte. Gruppen följdes upp efter tre år.

Utifrån data hos primärvården hade 107 av de vaccinerade flickorna gjort ett graviditetstest och 55 ett klamydiatest. Lika stor andel gällde för den ovaccinerade gruppen.

Två flickor i vardera gruppen blev gravid under uppföljningstiden, en flicka bland de vaccinerade diagnosticerades med klamydia och tre i den ovaccinerade gruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng