HPV orsakar flera cancerformer

Cirka 60-70 procent av vaginalcancerfallen orsakas av HPV visas i en doktorsavhandling.

17 dec 2014, kl 09:52
0

Många, men inte alla fall av vaginalcancer orsakas av HPV.

I en doktorsavhandling i biomedicin har Gabriella Lillsunde Larsson undersökt vaginal och vulvacancer som är orsakad av Humant papillomvirus, som också orsakar cervixcancer.

De här två cancerformerna är relativt ovanliga och kunskaperna därför relativt begränsade. Det upptäcks ungefär 150 fall av vulvacancer och 40 av vaginalcancer om året i Sverige.
– De upptäcks inte vid screeningen eftersom provet för att upptäcka cervixcancer tas högt upp i livmoderhalsen, säger Gabriella Lillsunde Larsson.

Hon har studerat ett par hundra prover från åren mellan 1972 och 2008 där det också funnits klinisk uppföljning av patienterna. I sin studie har hon undersökt om det är samma mekanismer som orsakar cancer i vulva och vagina och det visar sig att förekomsten av olika HPV-typer liknar dem för cervixcancer.

Men det är skillnad mellan de två cancertyperna, medan 60-70 procent av fallen med vaginalcancer orsakas av HPV är det cirka 40 procent av vulvafallen. De andra orsakerna kan vara genetiska eller bero på kronisk inflammation.
– Den vanligaste formen av HPV i de här två cancerformerna är genotyp 16 och 18 precis som när det gäller cervixcancer. Så en stor del av de här cancerfallen stoppas också med dagens vaccinering, säger Gabriella Lillsunde Larsson.
– Men en utökad typning av HPV skulle vara en hjälp i diagnostiken och för att följa upp effekterna av vaccination.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng