Annons
Pris för världsledande svensk cancerforskning
Henrik Grönberg. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Pris för världsledande svensk cancerforskning

Henrik Grönberg får Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare för sin forskning om prostatacancer.

10 jan 2022, kl 08:55
0

Annons

Cancerforskaren Henrik Grönberg har forskat om prostatacancer sedan 1990-talet och bidragit till nya metoder för att upptäcka sjukdomen tidigt och individanpassa behandlingen. Nu får han Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2022 för sina insatser.

– Jag känner mig stolt. Det här ett stort erkännande av min forskning genom åren, säger Henrik Grönberg i ett pressmeddelande.

Henrik Grönberg är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet och överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus. Han har bland annat lett utvecklingen av testmetoden Sthlm 3 för tidig och säker diagnostik av prostatacancer.

Cancerfonden skriver i sin motivering att Henrik Grönberg får utmärkelsen ”För världsledande forskning om prostatacancer. För metoder att upptäcka prostatacancer i tidigt stadium, men också för att undvika onödiga undersökningar, samt att identifiera de patienter som måste behandlas direkt. Allt detta bidrar till mer individanpassad behandling, ökad chans till bot och hög livskvalitet.”

Priset delas ut i samband med den direktsända TV-galan Tillsammans mot cancer som sänds i TV4 i kväll.