Hemliga papper om Zyprexa blir offentliga

Företaget Eli Lilly är föremål för en omfattande utredning i USA. Det
handlar om det antipsykotiska läkemedlet Zyprexa och allvarliga
biverkningar som företaget anklagas för att ha dolt.

9 sep 2008, kl 12:23
1

Det är en federal domare i Brooklyn som i fredags beslöt att offentliggöra hemligstämplade dokument om storsäljaren Zyprexa (olanzapin). Bakgrunden är att ett antal försäkringsbolag, pensionsfondsbolag och fackföreningar har krävt Eli Lilly på stora skadestånd på grund av biverkningar av Zyprexa som företaget dolt.

Zyprexa är ett neuroleptikum som ger till patienter med svåra psykiska problem som vanföreställningar och hallucinationer. Redan 2004 lämnade en grupp patienter in en stämningsansökan till Eli Lilly där de anklagade företaget för att inte ha varnat för biverkningar som kraftig viktuppgång och diabetes. Som svar på anklagelserna skrev Eli Lilly ett dokument som hemligstämplades.

Två år senare fick en reporter på New York Times, Alex Berenson, tag på dokumenten och skrev en avslöjande artikel om de dolda biverkningarna med Zyprex. Anklagelserna gällde bland annat att Eli Lilly uppmuntrat förskrivning till patientgrupper med indikationer som inte fått godkänt av FDA. Även i Sverige fördes en livlig debatt om de dolda biverkningarna och hur intensivt lobbyarbete gjorde att läkemedlet förblev en storsäljare trots allvarliga biverkningar.

Från början rörde det sig inte om ett större antal patienter bedömde juristerna att dokumenten fortfarande skulle klassas som hemliga. Men nu när flera stora organisationer gått samman och begärt ersättning för biverkningarna ansåg ansvarig domare att fallet är av ett sådant allmänintresse att de måste offentliggöras.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vad jag kan se i FASS ang Zyprexa så varnas inte för biverkningar som hallucinationer och vanföreställningar någonstans. Sitter med ett dokument från Canadian Journal of Psychiatry som tydligt beskriver tillkomsten av hallucinationer (stora svarta spindlar i taket) i direkt anslutning till insättning av Zyprexa. Min dotters hallucinationer (som startat i den stund olika SSRI-preparat och sömnmedel, Imovane, satts in) fick mycket värre symtom under “behandling” med Zyprexa.

    Varför fortsätter svenska FASS, läkemedelsverket och läkare att mörka livsfarliga symtom (skrämmande hallucinationer och röster kan ju medföra stor fara för patienten!!)? Tre års kontakt med psykiatrin i Sverige = tre års helvete och förlorat liv för min nu 24-åriga dotter. Kriminell veksamhet sponsrad av stat och landsting. Hon hade ALDRIG hört röster eller haft konstiga synupplevelser innan hon fick sina första “läkemedel” – läs DROGER.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng