Han får tio miljoner för forskning om hjärnan
Thomas Perlmann, professor i molekylär utvecklingsbiologi vid Karolinska institutet och generalsekreterare i Nobelförsamlingen och Nobelkommittén. Foto: Ulf Sirborn.

Han får tio miljoner för forskning om hjärnan

Forskning om dopaminproducerande nervceller i hjärnan belönas med Torstens Söderbergs akademiprofessur.

17 maj 2018, kl 09:26
0

Thomas Perlmann, verksam vid Karolinska institutet, tilldelas Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin 2018. Utmärkelsen innebär ett anslag på tio miljoner kronor under fem år.

Thomas Perlmann är professor i molekylär utvecklingsbiologi vid KI där han och hans forskargrupp studerar hur dopaminproducerande nervceller utvecklas. En av de centrala frågeställningarna är om det går att få den mänskliga hjärnan att nybilda dopaminceller och därmed reparera sig själv från allvarliga sjukdomar, som till exempel Parkinson.

Hos människor sker normalt ingen sådan nybildning, medan flera djurarter kan nybilda celler, vilket är en av frågorna Thomas Perlmanns forskning söker svaret på.

– Det är en viktig grundläggande frågeställning men det vore också väldigt spännande om man kan få hjärnan att reaktivera nybildningen av nervceller och på så sätt få hjärnan att reparera sig själv. Om vi hittar den mekanismen skulle det öppna för möjligheterna att bota eller åtminstone förbättra diagnosen för människor som har drabbats av exempelvis Parkinsons sjukdom, säger Thomas Perlmann i ett pressmeddelande i samband med tillkännagivandet av utmärkelsen.

Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin bereds och beslutas av Kungliga Vetenskapsakademien efter ett peer-review-förfarande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng