Håller koll på vaccinationerna

Täckningen i landet är fortfarande hög när det gäller barnvaccinationer. Men det finns saker som Socialstyrelsen behöver hålla koll på.

3 okt 2013, kl 09:07
0

Enligt den nya smittskyddsförordningen ska Socialstyrelsen från och med i år lämna in en lägesrapport till regeringen om de nationella vaccinationsprogrammen varje år. I den första lägesrapporten konstaterar myndigheten att allmänhetens förtroende för vaccinationsprogrammen fortfarande är högt. Liksom tidigare är 97-98 procent av alla tvååringar i landet vaccinerade mot bland annat polio, mässling och kikhosta. Däremot är täckningen för HPV-vaccination lägre, 79 procent.

Enligt lägesrapporten kan förtroendet snabbt ändras och därför är det viktigt att processen vid prövning av nya vaccinationer är vetenskapligt baserad, transparent och tydlig, skriver Socialstyrelsen. Det kan också bli aktuellt med ändringar av antalet doser eller tid för vaccination. Till exempel skriver myndigheten att det finns skäl att tidigarelägga vaccination mot mässling. Idag vaccineras barn runt 18 månader.

Socialstyrelsen undersöker också attityder, kunskap och informationsbehov hos hälsovårdspersonal och målgrupperna för vaccinationsprogrammen. Resultaten kan tas med i den kommunikationsstrategi som myndigheten arbetar fram tillsammans med Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket. De passar samtidigt på att se över terminologin inom vaccinationsområdet.

Något som tas upp i rapporten är också de regionala skillnader som uppstår då vissa landsting väljer att erbjuda vaccinationer som inte ingår i de allmänna vaccinationsprogrammen. Ett problem är att det saknas krav på uppföljning av regionala vaccinationsprogram. En annan fråga som uppstår är om det kan påverka förtroendet för vaccinationsprogrammen då olika landsting erbjuder olika vaccinationer. Socialstyrelsen menar att det också kan ha infektionsepidemiologiska effekter. 

I rapporten tas det också upp några vaccinationer som kan utredas av Socialstyrelsen. Vaccination mot rotavirusinfektion, vattkoppor, TBE, meningokocker, hepatit A samt HPV-vaccin till pojkar nämns. Enligt den nya arbetsordningen kommer en prioriteringsgrupp att ta fram ett underlag om vilka vaccinationer som bör utredas och i vilken ordning. Regeringen beslutar sedan årsskiftet om vilka sjukdomar som ska omfattas av de nationella vaccinationsprogrammen.