Annons

Generikaföretag misstänks för kartell

Sveriges apoteksförening misstänker att läkemedelsföretag samarbetar om prissättning av generikaläkemedel.

3 okt 2013, kl 10:38
0

Annons

Branschföreningen Sveriges apoteksförening misstänker att det finns en otillåten prisuppgörelse mellan generikaföretag då de turas om att lägga det vinnande lägre budet i TLVs upphandling av periodens vara, skriver Dagens industri. 

I en rapport som branschföreningen låtit ta fram har till exempel Teva och Arrow lagt lägst bud varannan månad för osteoporosläkemedlet alendronat sedan 2012. Det ska finnas misstänkta leverantörssamarbeten kring ett femtiotal produkter. 
– Vi har länge pekat på att generikasystemet har brister. Det handlar om ökad risk för felmedicinering och minskad tillgänglighet till läkemedel för kunden. Nu kan vi också visa att statens system för prissättning – som är tänkt att pressa priserna – inte alltid fungerar optimalt, säger vd Johan Wallér i ett pressmeddelande.

Branschföreningen tycker istället att apoteken själva ska kunna förhandla direkt med generikaleverantörerna och att staten ska övervaka marknaden och sätta takpriser.

Både Teva och Arrow förnekar ett samarbete och menar att prispressen blir mindre då det är färre konkurrenter. Enligt DI granskar Konkurrensverket nu de misstänkta prissamarbetena.