Annons

Halland vill göra doser samhällsviktiga

Genom att göra dostjänsten samhällsviktig kan Region Halland lösa det akuta problemet med leveranser till patienter, hoppas regionen.

19 nov 2013, kl 10:38
0

Annons

Region Halland försöker nu ta sig ur den knipa man hamnat i då Apotekstjänst har svårt att leverera doserna man åtagit sig.
– Men det handlar inte om att Apotekstjänst ”inte skött sig”, utan att det här är en oerhört komplicerad tjänst och att vi som beställare inte hade hela bilden när vi gick ut med anbudsförfrågan, understryker William Hedman, ekonomidirektör i Region Halland.

I morgon, onsdag, ska regionfullmäktige, om allt går enligt plan, besluta att leverens av dosläkemedel bör betraktas som en samhällsviktig tjänst. Genom att klassificera dostjänsten som samhällsviktig blir det enligt en artikel i EUs funktionsfördrag möjligt att gå förbi lagen om upphandling, LoU, och under en kortare period anförtro ett företag att sköta dosleveranserna.

Det innebär också att regionen nu kontaktar de övriga dosföretagen och sedan fattar beslut om man ska anförtro dostjänsten fortsatt till Apotekstjänst eller om det kan bli någon annan av leverantörerna.
– Genom den här konstruktionen, som alltså inte behöver upphandlas har regionen försäkrat sig om att patienterna inte ska bli utan sina mediciner, säger William Hedman.Konstruktionen ska sedan gälla fram till en ny upphandling är genomförd 2015.

Även i Västragötalands Region som tillsammans med Region Halland beslutade att anlita Apotekstjänst funderar man på om man ska gå samma väg som Halland. I eftermiddag, tisdag, fattar regionstyrelsen ett beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng