Guide för gravida med migrän

Norska forskare har gått igenom forskningsläget om migränmedicinering och graviditet.

13 apr 2015, kl 11:10
1

Medan kanske en tredjedel slipper sina migränsmärtor under graviditeten är det lika många som plågas mer av smärtorna under den perioden.
Samtidigt försöker många undvika medicinering och råds också av sina läkare att inte använda läkemedlen.

Det finns en hel del forskning på området som norska forskare granskat. De fann att det finns flera läkemedel som gravida kan använda.
De rekommenderar paracetamol vid ett anfall om sådan behandling lindrar smärtorna och anfallen inte är väldigt ofta. Det är också möjligt att medicinera med ibuprofen och andra NSAID i andra trimestern, men inte under den första och tredje, enligt de norska forskarnas genomgång.
Om de här behandlingarna inte fungerar är forskarnas rekommendation utifrån dagens forskningsresultat att gravida även kan behandlas med sumatriptan.

Professor Hedvig Nordeng som ingått i forskningsgruppen säger till forskning.no att det fanns mycket dokumentation om dessa behandlingar.
I mycket svåra fall när sumatriptan inte hjälper är det möjligt att använda andra förebyggande mediciner, enligt den norska läkaren. För gravida med dagliga anfall menar de norska forskarna att behandling med betablockerare kan vara ett säkrare alternativ än daglig användning av paracetamol.

Hedvig Nordeng säger till den norska sajten att det idag är allt för många gravida som lider sig igenom graviditeten med svåra smärtor och att det också kan innebära en risk för kvinna och foster.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jisses!

    Annars brukar ju paracetamol/acetaminophen betraktas som ett diagnostiskt hjälpmedel för att utesluta migrändiagnos. Anser patienten att “huvudvärken” försvinner med paracetamol, så är det INTE migrän.

    Allvarligt talat, det kan väl inte finnas någon som anser att en enda gravid kvinna kan ta paracetamol dagligen …
    Dels för den uppenbara risken för leverskador och så finns det nu så många varningssignaler vad gäller foster och barn att jag inte förstår att läkemedlet fortfarande får säljas utan recept.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng