Granskning av domperidon

EMAs säkerhetskommitté ska granska läkemedlet domperidon som används för att lindra illamående.

13 mar 2013, kl 09:30
0

Redan 2011 rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att produktinformationen för domperidon skulle uppdateras. Detta för att informera om uppmärksammade biverkningar som hjärtpåverkan och rytmrubbningar. Sedan dess har nya rapporter om liknande biverkningar kommit i Belgien och belgiska myndigheter har nu föreslagit att domperidon inte ska användas av vissa patienter med hjärtproblem.

EMAs säkerhetskommitté, PRAC, kommer nu att inleda en granskning och ntvärdering av de data som finns om läkemedlet för att ta ställning till hur det ska används inom EU.

Domperidon är en dopaminantagonist som påverkar tarmrörligheten och används för att lindra kräkningar, illamående och obehag och sura uppstötningar från buken. Enligt Socialstyrelsens statistik var det 595 personer som använde läkemedlet i Sverige under 2012. De patienter som behandlas uppmanas av Läkemedelsverket att vända sig till behandlande läkare med eventuella frågor.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng