Annons
EMA lyfter risker med aptitdämpare vid narkos
Foto: Istock

EMA lyfter risker med aptitdämpare vid narkos

Aptitdämpande fetma- och diabetesläkemedel verkar öka riskerna för lungkomplikationer vid anestesi.

27 sep 2023, kl 09:50
0

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har fått signaler om risker med aptitdämpande läkemedel vid narkos. Myndighetens säkerhetskommitté PRAC diskuterar dessa signaler vid sitt möte denna vecka.

Sett risker med aptitdämpande läkemedel

Det handlar om aptitdämpande läkemedel av typen GLP-1-analoger som finns både som diabetesläkemedel diabetes och som behandling av fetma. Några exempel är Ozempic (semaglutid), Wegovy (semaglutid) och Mounjaro (tirzepatid).

Signalerna till myndigheten säger att sådana läkemedel misstänks ha bidragit till att patienter under narkos fått ned maginnehåll i lungorna. Detta kallas aspiration och kan även leda till lunginflammation.

Fasta inför operation hjälpte inte

Inför en operation där man blir sövd brukar patienten få instruktion om en viss tids fasta. Skälet är att magsäcken bör vara tom under narkosen så att maginnehåll inte kan komma upp och andas ned i lungorna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har medicinska tidskrifter dock på senare tid rapporterat om enstaka fall där patienter som tar GLP-1-analoger haft kvar mat i magen trots sådan fasta.

Förklaringen skulle kunna vara att en av de aptitdämpande effekterna av behandlingen är att magsäcken tömmer sig långsammare än normalt.

Amerikansk rekommendation

I USA har narkosläkarnas professionsförbund American societey of anesthesiologists uppmärksammat samma problem.

I somras kom organisationen därför med en särskild  rekommendation. Den säger att patienter med GLP-1-läkemedel bör pausa behandlingen inför planerade operationer som kräver sövning.

PRAC kommer under det möte som nu pågår att besluta om eventuella åtgärder till följd av signalerna om risker med aptitdämpande läkemedel vid narkos.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng