Annons

Göran Hägglund om problem som dyker upp längs med vägen

På en tiogradig skala placerar socialministern sig själv på 8,5 för att illustrera hur nöjd han är med omregleringen av apoteksmarknaden. Målet med fler apotek och försäljnings-ställen av receptfria varor, samt bättreöppettider, har uppnåtts. Trots det får han kritik.– När man genomför en så stor reform så kommer man alltid få tackla ett antal frågor […]

25 apr 2012, kl 13:35
0

På en tiogradig skala placerar socialministern sig själv på 8,5 för att illustrera hur nöjd han är med omregleringen av apoteksmarknaden. Målet med fler apotek och försäljnings-
ställen av receptfria varor, samt bättre
öppettider, har uppnåtts. Trots det får han kritik.
– När man genomför en så stor reform så kommer man alltid få tackla ett antal frågor som inte är lätta att förutse.

Det kommer kritik från flera håll, inklusive patientorganisationer, att apoteken på grund av konkurrensen idag har färre läkemedel i lager och att fler människor får vänta längre tid på att verkligen få sina läkemedel.
– När vi hade monopol satte Apoteket AB upp en målsättning att 96 procent av patienterna skulle få sina varor vid första besöket, vilket man nästan nådde upp till. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket är en av de myndigheter som har fått ett uppföljningsuppdrag och de kommer fram till att det inte är någon större skillnad idag. Men vi tar den oro som finns på allvar. Det var bland annat därför vi gav Läkemedels- och apoteksutredningen i uppdrag att titta på detta.

Är folk mer krävande idag än före omregleringen?
– Mätningar av subjektiva bedömningar visar också att folk idag är mindre nöjda med apotekens placeringar än före omregleringen, trots att i princip alla gamla apotek finns kvar där de fanns tidigare.
– Även om TLV i princip säger att det är samma tillgänglighet, är bilden att fler får vänta längre. Därför har vi bett Sofia Wallström att utreda 24-timmarsregeln och säkerställa att människor i än större utsträckning får sina mediciner. Hon ska presentera sina förslag i september i år.

Hur ser du på att lagstifta för att få det att fungera?
– Lagstiftning är egentligen ett ganska trubbigt instrument. Därför måste det prövas mycket noggrant vad som är bästa sättet.

Ser du någon fara i samband med att moratoriet går ut 2013 att det blir turbulent och att många apotek, framför allt i glesbygd, försvinner med försämrad tillgänglighet som resultat?
– Det är en tävling i vem som är duktigast och vem som tillmötesgår kundernas önskan. Därför skulle jag bli förvånad om det inte blir omstruktureringar på marknaden. Det är svårt att säga hur det kommer bli, men jag blir inte förvånad om någon kedja köper någon annan nästa vår.
– Vi följer utvecklingen i många avseenden och har bett flera myndigheter att ur olika perspektiv följa upp och mäta vad som händer på området. Blir det nödvändigt kan vi komma att agera.

Hur ser du på att ersätta apoteken för tjänster de utför, som man gör i till exempel Storbritannien, för bland annat rökavvänjning och läkemedelsgenomgångar?
– Jag ser gärna en utveckling där apoteken inte bara konkurrerar med olika färger på skyltarna utan även genom olika nya tjänster. Just nu är det inte aktuellt med sådana ersättningar, men långsiktigt är det väldigt spännande att diskutera den typen av lösningar.

En del kedjor har ju redan börjat men betalningsviljan hos kunderna är låg.
– Samtidigt är det en paradox eftersom många av oss gärna betalar för glassiga magasin som talar om för oss hur vi ska röra på oss. Vi lägger också ner en massa pengar på idrottsutrustning och funktionskläder men vi är inte speciellt pigga på att lägga pengar på den typen av tjänster på apoteken.

Vad gör ni åt att riskkapitalbolag äger apotek, för ut en massa pengar i räntekostnader på tvivelaktiga interna ägarlån och samtidigt klagar på att lönsamheten är dålig?
– Deras sätt att trolla bort skatter genom olika ekonomiska upplägg är särskilt utmanande när det handlar om skattefinansierade verksamheter. Därför har vi tillsatt en utredning som ska titta på hur vi ska kunna täppa till de möjligheterna så att även de här företagen betalar skatt i Sverige. Nästa vår ska vi lägga ett förslag om detta.
– I sammanhanget känns deras kritik om dålig lönsamhet inte trovärdig. Inom alla branscher finns en önskan att öka sina marginaler och få mer pengar att röra sig med, det gäller även apoteksföretagen. Regeringens uppgift är att på ett klokt sätt hålla emot för att pressa notorna så långt vi kan, bland annat genom att sätta tryck på läkemedelsföretagen där det finns stora vinster. Utan att kväva deras möjligheter att verka långsiktigt och ta fram nya effektiva läkemedel.