Göran Hägglund dementerar konflikt
Socialminister Göran Hägglund.

Göran Hägglund dementerar konflikt

Det var inte någon oenighet om prismodellen som gjorde att TLV:s
generaldirektör Ann-Christine Tauberman oväntat fick lämna sin post i
början av februari. Det hävdar Göran Hägglund och välkomnar
socialdemokraternas eventuella KU-anmälan.

16 feb 2009, kl 12:01
0

Det var många som blev förvånade när Ann-Christine Tauberman med kort varsel tvingades lämna sitt uppdrag som generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV, den 5 februari. Att regeringen valde att byta ut henne mitt under det viktiga arbetet med att ta fram en modell för handelsmarginalen på den omreglerade apoteksmarknaden har fått spekulationerna om en konflikt mellan Ann-Christine Tauberman och regeringen att gro. Dessutom fick hon så sent som i oktober sitt förordnade förlängt av regeringen.

Men för Läkemedelsvärlden dementerar Göran Hägglund att ledarbytet handlar om någon oenighet i att ta fram en ny prismodell.
–    Det är viktigt att påpeka att TLV ännu inte har lämnat något förslag så att det skulle vara orsaken kan jag dementera. Det är snarare myndighetens förmåga att ta sig an det nya uppdraget som lett till slutsatsen att ny kompetens behöver tillföras. Regeringen har inte haft någonting att anmärka på hur myndigheten styrts fram till nu, svarar han.

Regeringen handplockade den före detta chefen för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen, Gunilla Hulth-Backlund att leda myndigheten i fortsättningen.

Varför skedde inte tillsättandet med ett offentligt ansökningsförfarande?
–    TLV står inför några viktiga leveranser i närtid. Vi bedömde det viktigt för personalen och för att inte tappa tempo att undvika en lång period av osäkerhet, därför valde vi en snabb process, svarar Göran Hägglund.

Flera socialdemokrater har upprörts över hur ledarbytet gått till och Ylva Johansson (s) har sagt att de överväger att KU-anmäla förfarandet. Det är ingenting som oroar Göran Hägglund.
–   En av riksdagens uppgifter är att granska regeringen och det är vi inte oroliga för. Vi har ingenting att dölja.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng