Annons

Gsk sänker priset för världens fattigaste

Andrew Witty, vd för Glaxosmithkline meddelade i förra veckan att
företaget kommer att sänka priset på sina läkemedel i världens 50
fattigaste länder. Gsk kommer också att skänka patent som ska
underlätta utvecklingen av läkmedel för sjukdomar som drabbar dessa
länder.

16 feb 2009, kl 12:37
0

Annons

Läkemedelsjätten Glaxosmithkline, Gsk, ska införa prislättnader i ett stort antal av världens fattigaste länder. Det meddelade företagets vd Andrew Witty i ett tal på Harvard Medical School i fredags. Andrew Witty berättade också att 20 procent av den försäljning som företaget har i dessa länder kommer att investeras i sjukvård på plats. Gsk har en årlig försäljning på omkring 30 miljoner pund i de fattigaste delarna av världen.

Priserna på läkemedel i dessa länder kommer att bli så mycket som 75 procent lägre än i industriländerna. Dessutom sade Witty att Gsk kommer att skänka patent på tekniker till dessa länder för att möjliggöra forskning och utveckling av nya läkemedel mot sjukdomar som malaria och kolera. Utvecklingen ska ske på plats i de drabbade länderna.

Andrew Witty sade att exakt hur detta ska gå till vet man inte än och han uppmanade också andra företag att göra detsamma så att underlaget för att driva forskningen framåt blir större.

Efter att Gsk meddelat sin nya satsning sade analytiker vid bland annat Matrix Corporate Capital att det är ett av de bredaste och största initiativen i fattiga länder som ett läkemedelsföretag annonserat.