GlaxoWellcome sänker priset i U-länder

GlaxoWellcome har beslutat sig för att kraftigt reducera priserna för sitt aids-läkemedel Retrovir (zidovudin) i U-länder. Enligt en talesman för det engelska läkemedelsföretaget kommer det att handla om en prissänkning på mellan 65 och 75 procent.Orsaken till beslutet är en nyligen avslutad studie från Thailand på hiv-infekterade, gravida kvinnor som visade att Retrovir, givet under […]

18 jul 2002, kl 23:50
0

Annons

GlaxoWellcome har beslutat sig för att kraftigt reducera priserna för sitt aids-läkemedel Retrovir (zidovudin) i U-länder. Enligt en talesman för det engelska läkemedelsföretaget kommer det att handla om en prissänkning på mellan 65 och 75 procent.
Orsaken till beslutet är en nyligen avslutad studie från Thailand på hiv-infekterade, gravida kvinnor som visade att Retrovir, givet under de tre-fyra sista veckorna av graviditeten samt under förlossningen, minskar risken för överföring av hiv-smittan till barnet med 51 procent, jämfört med placebo.
90 procent av världens hiv-smittade bor i U-länder. Förra året dog cirka 600 000 barn av aids som de fått av sina mödrar och varje år föds det cirka 550 000 smittade barn, enligt FN:s aids-grupp UNAIDS som också initierat prisdiskussionerna med GlaxoWellcome.
Studier pågår just nu för att hitta den optimala behandlingen för att förhindra överföring av hiv till spädbarn och GlaxoWellcome lovar att en liknande prissänkning kommer att ske om företagets andra hiv-läkemedel Epivir (lamivudin) visar sig vara effektivt.