Annons
Ger inte upp om Botox som behandling av depression
Foto. Istock

Ger inte upp om Botox som behandling av depression

Trots negativa resultat i tidig klinisk fas fortsätter Allergan utvecklingen av Botox som behandling av depression.

6 apr 2017, kl 09:50
0

Annons

Resultaten från en nyligen avslutad fas II-studie där onabotulinoumtoxinA (Botox) studerades för behandling av depression visar att substansen inte var signifikant bättre än placebo, meddelar bolaget på sin hemsida.

I den placebokontrollerade dubbelblinda studien ingick 258 kvinnor med medelsvår till svår depression. De lottades till att få injektioner med onabotulinoumtoxinA i två olika doser, 30 enheter eller 50 enheter, eller placebo. Det primära effektmåttet var förändring från basvärde på skattningsskalan för depression, MADRS, efter sex veckors behandling.

Injektioner med den högre dosen visade ingen förbättring gentemot placebo. Med den lägre dosen sågs en skattningsminskning gentemot basvärdet med 3,6 poäng, men förändringen var inte signifikant på 95 procentsnivån (p=0,049).

Trots det väljer alltså bolaget bakom substansen, Allergan, att fortsätta det kliniska programmet och planerar att göra fas III-studie för att utveckla Botox till ett ”potentiellt nytt behandlingsalternativ” för patienter med depression. I en artikel från nyhetsbyrån Reuters kommenterar bolaget resultaten som ”nära vad som setts med mer traditionella antidepressiva läkemedel på marknaden.”

Botox är en mycket försvagad form av nervgiftet botuliniumtoxin som hämmar frisättningen av signalsubstansen acetylkolin, vilket leder till förlamning. Substansen är mest känt för att användas för att släta ut rynkor i fram för allt ansiktet, men är också godkänd för behandling av bland annat kronisk migrän, överaktiv blåsa och spasticitet.

Bolagets teori för användning av onabotulinoumtoxinA som behandling av depression är att man med injektioner av substansen i ansiktsmuskulaturen kan modifiera ansiktsuttryck och muskelsammandragningar. Dessa förändringar tros sedan påverka och modifiera neuronala kretsar i hjärnan som är aktiva vid depression.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng