Generikaföretag vann mot Pfizer

Att ansöka om pris och subvention hos LFN innan patentskyddet för originalet gått ut är inte startskottet till marknadsföring av kopian. Det slår  Svea Hovrätt fast i en dom.

7 nov 2007, kl 16:14
0

Hovrätten upphäver i och med utslaget en tidigare dom från Stockholms tingsrätt som ansåg att Stadapharm gjort sig skyldig till brott då man ansökt om pris och subvention för sin kopieprodukt innan Pfizers tilläggsskydd för sertralin gått ut.

Att lämna in ansökan till Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, ska inte ses som marknadsföring av ett generiskt läkemedel anser Svea Hovrätt, utan mer som en förberedande åtgärd. Ansökan innebär ju inte att företaget bjuder ut produkten för försäljning, menar Hovrätten.
? Vi tycker förstås att domen är rimlig, säger Johan Florin ordförande i Föreningen för generiska läkemedel.
? Den är i linje med liknande domar i andra länder. Att ansöka om pris menar vi närmast bör ses som ett regulatoriskt ärende, det kan ju i en del länder ta väldigt lång tid innan man får ett referenspris på produkten.

Medan generikabranschen väntat på Hovrättens utslag har en del företag väntat med att lämna in prisansökningar för sina generikaprodukter tills originalets patentskydd gått ut.
Men rättsläget är fortfarande oklart eftersom Pfizer kan försöka få Hovrättens dom prövad i Högsta domstolen.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng