Internetreklam för Gardasil fälld

Cancervaccinet Gardasil har fällts för regelvidrig marknadsföring på internet. Tillverkaren Sanofi Pasteur MSD tvingas nu betala 120 000 kronor i böter efter Läkemedelsvärldens avslöjande.

8 nov 2007, kl 10:55
0

Efter att Läkemedelsvärlden avslöjat att Sanofi Pasteur MSD felaktigt marknadsfört cancervaccinet Gardasil på Google har nu informationsgranskningsmannen, IGM utrett fallet. Resultatet blev att Sanofi Pasteur MSD fälls och ska betala 120 000 kronor i böter.

Om man fram
till den 12 oktober i år sökte på ordet vulvacancer eller vaginalcancer på sökmotorn Google hamnade en sponsrad länk till hemsidan gardasil.se längst upp i sökresultatet. Detta trots att vaccinet inte är godkänt för någon av sjukdomarna.
Informationsgranskningsmannen Göran Wennerstens bedömning är att företaget försökt marknadsföra vaccinet mot sjukdomar det inte är godkänt för, så kallad indikationsglidning, vilket strider mot god branschsed.

Att företaget beklagar och förklarar det som ett misstag kontrar IGM med att så kallad begäran om ?sponsrad länkning? förutsätter ett aktivt handlande från företaget. Företaget måste alltså aktivt begärt och betalat för länkningen till gardasil.se.

IGM påpekar också att Sanofi Pasteur redan tidigare fällts för så kallad indikationsglidning i sin marknadsföring av Gardasil. IGM anser det inte förmildrande att företaget snabbt tog bort länkningen, utan bedömer förseelsen som allvarlig.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng