Generikaföretag
vann i tingsrätten

Generikaföretag har rätt att ansöka om subvention och pris för sina kopior innan patentskyddet för originalet går ut. Det har tingsrätten i Stockholm beslutat.

12 dec 2006, kl 13:30
0

Annons

Läkemedelsföretaget Janssen-Cilag förlorade målet om patentintrång mot företaget Sandoz i tingsrätten i Stockholm, skriver nyhetsbrevet Pharma Online. Janssen-Cilag har hävdat att ansökan om subvention och pris på en generisk produkt innan patentskyddet gått ut bör betraktas som marknadsföring och därför är ett patentintrång.


Det ansåg däremot inte Stockholms tingsrätt och friade därför företaget Sandoz som anökt om subvention och pris hos Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) för sin produkt Risperidon Sandoz, en kopia på Janssen-Cilags Risperdal vars patentskydd löper ut i december 2008.


Tingsrättens argument är att ansökan om subvention och pris kan jämföras med ansökan om försäljningstillstånd hos Läkemedelsverket vilket inte heller utgör ett utbjudande av produkten i patentlagens mening.


Frågan är viktig för såväl originaltillverkare som generikabolag. Om tingsrättens beslut håller i högre instans innebär det att generikaföretagen kan börja sälja kopiorna snabbare än om man måste vänta med ansökan hos LFN tills patentskyddet löpt ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng