Gel med cellgift prövas vid bröstcancer

En ny metod för cellgiftsbehandling ska underlätta efterbehandlingen vid bröstcancer, och minska risken för deformerade bröst.

25 apr 2006, kl 13:11
0

Bröstcancerpatienter kan i framtiden kanske slippa strålbehandling efter det kirurgiska ingreppet. Det är en efterbehandling som både är tidskrävande, kostar mycket pengar och som kan bidra till deformerade bröst.

Amerikanska forskare har nu prövat att kapsla in ett vanligt cellgift, doxorubicin, och mixat samman kapslarna med gelatin. Gelen har sedan opererats in under huden nära bröstkörteln. Cellgiftsbehandlingen pågick under 30 dagar, och forskarna bakom studien uppger att de hade god kontroll över cellgiftsdistributionen under hela perioden. Tumören hos gruppen som fått gelen inopererad var helt borta, medan kontrollgruppen som fått en gel utan cellgiftskapslar inopererad hade kvar tumören.

Försöken har ännu bara gjorts på djurmodeller, men målsättningen är att geler blandade med cellgiftskapslar ska kunna opereras in nära bröstkörteln i samband med att kvinnan genomgår det kirurgiska ingreppet vid behandling av bröstcancer. Kliniska försök är planerade, uppger forskarna, som presenterade resultaten vid världskongressen för vävnadsteknik och regenerativ medicin i Pittsburgh, USA, den 24-27 april.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng