Annons

Gardasil 9 godkänt för tvådosschema

HPV-vaccinet Gardasil 9 är nu godkänt att användas i tvådosschema för flickor och pojkar från 9 till och med 14 år.

12 apr 2016, kl 09:28
0

Annons

Vaccinet skyddar mot nio typer av HPV, human papillomvirus, och är godkänt i 31 länder av europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Gardasil 9 godkändes i Europa sommaren 2015 för ett tredosschema och nu godkänns vaccinet för ett tvådosschema.

Gardasil skyddar mot förstadier till cancer och cancer i livmoderhals, yttre könsorgan, slida och anus, orsakade av de HPV-typer som ingår i vaccinet. Vaccinet ger även skydd mot kondylom orsakade av två olika sorters HPV-typ.

EMAs godkännande baserar sig på resultat från en klinisk prövning med 1200 flickor och pojkar, 9-14 år. Gruppen jämfördes med en annan grupp på 300 kvinnor 16-26 år, vilken är den åldersgrupp där effekten av Gardasil har bevisats. I gruppen 9-14 år fick de två doser och i gruppen 16-26 fick de unga kvinnorna tre doser. Studien visar att immunförsvaret för alla nio HPV-typer som vaccinet skyddar mot var lika bra i båda grupperna.

Den version av Gardasil som används i Sverige i dag lanserades för nära tio år sedan och skyddar mot fyra HPV-typer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng