Annons

Fyra nya läkemedel i EU

EMAs vetenskapliga kommitté anser att fyra nya läkemedel bör godkännas för användning inom EU.

1 apr 2015, kl 07:58
0

Annons

Gardasil 9 är nästa generations vaccin mot HPV-virus. Det skyddar mot ytterligare fem virusvarianter tillsammans med de fyra som det ursprungliga Gardasilvaccinet fungerar mot. EMAs vetenskapliga kommitté, CHMP, anser att vaccinet bör godkännas i EU.

Det nya vaccinet ger immunitet mot 7 stycken HPV-varianter som är cancerframkallande, HPV- 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccinet beräknas kunna förebygga en betydande andel av all cancer i livmoderhalsen, vulvan, vagina samt analcancer. Dessutom förebygger vaccinet könsvårtor från två virussorter. Vaccinets säkerhet är hittills testat på 23 000 personer i sju kliniska studier. Gardasil 9 ska tas som tre doser.

CHMP rekommenderar också en ny behandling mot sköldkörtelcancer hos patienter som inte fått effekt av radioaktiv jodbehandling. Lenvima är en tysosinkinashämmare och innehåller lenvatinib.

Akynzeo från Helsinn Birex Pharmaceuticals är ett läkemedel som förebygger illamående och kräkningar som orsakats av kemoterapi. Medlet som nu rekommenderas ett godkännande innehåller netupitant och palonosetron i en fast doskombination.

Godkännas bör även Synjardy som är en behandling mot diabetes typ II. Det är en kombinationstablett innehållande empagliflozin och metformin-hydrolklorid. Båda dessa preparat används idag mot diabetes typ II.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng