Annons

Fyra av fem hemmaboende äldre använder läkemedel

Endast en av fem hemmaboende över 65 år klarar sig helt utan receptbelagda läkemedel. Det visar en studie av alla personer i Tierp  som 1994 var över 65 år utförd av Tove Gustafsson vid AstraZeneca i Mölndal.Av de närmare 80 procenten av de äldre som använde receptbelagda läkemedel hade hälften fler än fem olika läkemedel […]

5 jun 2002, kl 17:47
0


Endast en av fem hemmaboende över 65 år klarar sig helt utan receptbelagda läkemedel. Det visar en studie av alla personer i Tierp  som 1994 var över 65 år utförd av Tove Gustafsson vid AstraZeneca i Mölndal.
Av de närmare 80 procenten av de äldre som använde receptbelagda läkemedel hade hälften fler än fem olika läkemedel under ett års studietid. De vanligaste läkemedelsgrupperna var kardiovaskulära preparat och läkemedel för nervsystemets och matsmältningsorganens sjukdomar. Kvinnor använde mer läkemedel än män upp till 85 års ålder då skillnaderna utjämnades.
Den höga användningen innebär inte nödvändigtvis en överförskrivning, men regelbundna genomgångar även av de hemmaboende äldres medicinering vore önskvärt för att optimera läkemedelsanvändningen, menar Tove Gustafsson.