Datorprogram både diagnosticerar och väljer läkemedel

Nu finns datorprogrammet som både kan diagnosticera patientens hypertoni och sedan välja behandling, både livsstilsförändringar och läkemedelsbehandling. MedVal hypertoni heter programmet och presenterades av Lene Martin och Peter Wanger vid institutionen för klinisk vetenskap vid Karolinska Institutet.Beroende på graden av förhöjt blodtryck samt ett antal andra riskfaktorer som bl a vikt, motionsvanor och alkoholvanor ? […]

5 jun 2002, kl 17:46
0


Nu finns datorprogrammet som både kan diagnosticera patientens hypertoni och sedan välja behandling, både livsstilsförändringar och läkemedelsbehandling. MedVal hypertoni heter programmet och presenterades av Lene Martin och Peter Wanger vid institutionen för klinisk vetenskap vid Karolinska Institutet.
Beroende på graden av förhöjt blodtryck samt ett antal andra riskfaktorer som bl a vikt, motionsvanor och alkoholvanor ? som patienten själv fyller i ? grupperar programmet in patienten i en av fem olika riskgrupper med olika behandlings- och åtgärdsnivåer.
Bedöms läkemedelsbehandling nödvändig får patienten, tillsammans med sin läkare, gå igenom ett nytt frågebatteri om egenskaper som t ex kalla händer och fötter och hosta samt andra sjukdomar och läkemedelsbehandlingar för att identifiera det bästa läkemedelsvalet.
Programmet används redan på några vårdcentraler och forskarna har tankar på att göra den första, diagnosticerande delen, tillgänglig via Internet.


Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng