Annons

Fredrik Nyström om blodtrycksmätning hemma

Vilka är slutsatserna i SBU-rapporten?— Att det fungerar minst lika bra att mäta blodtrycket hemma som på vårdcentralen. Hemmamätning ger lika god träffsäkerhet för att förutsäga risk för hjärt-kärlhändelse eller andra allvarliga konsekvenser. Och värdena duger utmärkt för att styra medicinering. En annan fördel är att man slipper »vit-rock-effekt« på trycket. Vit-rock-effekt?– Bland personer med […]

7 dec 2010, kl 15:26
0

Annons

Vilka är slutsatserna i SBU-rapporten?
— Att det fungerar minst lika bra att mäta blodtrycket hemma som på vårdcentralen. Hemmamätning ger lika god träffsäkerhet för att förutsäga risk för hjärt-kärlhändelse eller andra allvarliga konsekvenser. Och värdena duger utmärkt för att styra medicinering. En annan fördel är att man slipper »vit-rock-effekt« på trycket.

Vit-rock-effekt?
– Bland personer med högt blodtryck vet man att ungefär 10 procent får högre blodtryck bara av det faktum att de ska träffa doktorn eller sköterskan, och för att de stressar upp sig över att blodtrycket kanske kommer att ligga för högt. Det kan skilja tiotals millimeter i kvicksilver för de här patienterna när man jämför deras blodtryck hemma och hos doktorn. Med tanke på hur många människor som har högt blodtryck i Sverige är 10 procent väldigt många människor. Personer som kanske har fått en diagnos helt i onödan. Eller som tar mer medicin än vad som är nödvändigt, eller som kanske inte behöver medicin alls.

Vilka är de positiva effekterna av att fler mäter blodtryck hemma?
– Genomsnittsförbrukningen av blodtryckssänkande mediciner kan sänkas. I många fall klarar sig patienterna på mindre läkemedel, till följd av att värdena blir mer rättvisande när de tas hemma. Annars är vinsterna
desamma för både patienten och vården:
det handlar om att spara tid och pengar.

Och de negativa effekterna?
– Det finns de som inte klarar av tekniken, även om man ska få en ordentlig genomgång av sin doktor. Det finns också personer som inte mår bra av att mäta blodtrycket hemma, som nästan blir besatta av sitt blodtryck och mäter det alldeles för ofta.

Är alla mätare på marknaden bra?
– Nej, långt ifrån. I SBU-rapporten är det effekten av så kallade överarmsmätare som har bedömts. Mätare som man sätter på handleden har ofta en större felvisning och är inget vi rekommenderar. Blodtrycksmätare för 300 spänn från Kina är knappast heller något att bry sig om. För att få en bra blodtrycksmätare brukar man behöva lägga ut ungefär 1?000 kronor.

Kan man få blodtrycksmätare på recept om man har högt tryck?
– Nej, tanken är inte att vården ska bistå med utrustningen. Den kostnaden får patienten ta själv i nuläget. Men den tusen-lappen har man snabbt tjänat in. Tänk på vad ett vanligt besök hos läkare eller distriktssköterska kostar. Istället för att gå till doktorn varannan eller var tredje månad kommer det kanske att räcka med att gå dit en gång om året, om man däremellan rapporterar hemblodtrycksvärden.

Vad ska en patient göra om blodtrycksvärdena plötsligt förändras?
– Modellen bygger på en bra kommunikation med behandlande läkare så att läkaren kan justera medicineringen om så krävs. Man ska förstås aldrig ändra på dosering av läkemedel utan att först ha talat med sin doktor.

Finns den här behandlingsmodellen någonstans i Sverige i dagsläget?
– Inte vad jag vet. Men det kommer säkert att bli vanligare. Jag har hört att försäljningen av hemma-blodtrycksmätare gick upp med 300 procent på bara några veckor efter det att SBU-rapporten släppts.

Ett blodtrycksvärde som var normalt på 60-talet betraktas idag som för högt. Gränsvärdena har sjunkit stadigt. Var går dagens skiljelinje mellan normalt och skadligt bloddtryck?
– I SBU-rapporten är »hos läkaren-värdet« <140/<90 mmHg, och »mäta hemma-värdet« <135/<85 mmHg. Du ser, man har till och med byggt in en vit-rock-effekt i gränsvärdena.