Fredrik Hed ny kapten på Läkemedelsvärlden

Det är en trivsam och levnadsglad skånepåg som tar över rodret på skutan Läkemedelsvärlden och hans ambitioner är att fortsätta styra tidningen mot en breddad läsekrets och ökad betydelse. Men det finns en uppenbar risk för namnförvirring när Fredrik Hed efterträder Fredrik Hedlund.

16 jun 2002, kl 07:45
0

Annons

Från och med 1 juni efterträder Fredrik Hed  Fredrik Hedlund på posten som chefredaktör för tidningen Läkemedelsvärlden.
Nej, det är inte ett tryckfel, det enda som skiljer de båda redaktörernas namn åt är ändelsen -lund. Något som den nye 
redaktören Fredrik Hed kompenserar med att vara född i Skåne ? dock inte i Lund utan i Malmö.
? Jag föddes i Malmö, 1968, och har all min släkt kvar där nere, säger Fredrik Hed. Mitt fotbollshjärta klappar naturligtvis för Malmö FF och jag försöker alltid se dem när de spelar i Stockholmstrakten.
Annars är situationen inte helt ovan för de båda redaktörerna ? Fredrik Hed tog en gång i tiden över redaktörsskapet efter Fredrik Hedlund för studenttidningen Farmis-Reptilen vid Uppsala universitets apotekarutbildning.Envis och noggrann
För han är apotekare, även den nye redaktören, dessutom nyligen utexaminerad från Stockholms universitets journalistutbildning ? en bakgrund som klippt och skuren för jobbet att leda Läkemedelsvärlden.
Och det var inte med någon större vånda han tog beslutet att överta ansvaret för tidningen.
? Jag hade ställt in mig på att hanka mig fram i ett liv som frilans och hade inte förväntat mig ett fast jobb direkt efter utbildningen. Så jag tvekade inte speciellt länge innan jag tackade ja, säger Fredrik Hed. Läkemedelsvärlden är ju en av de tidningar som funnits med i tankarna hela tiden och att få chansen att leda den känns mycket spännande.
Vem är han då, den nye chefredaktören för Läkemedelsvärlden?
En envis och språkligt näst intill pedantiskt noggrann 32-åring som samtidigt kan upplevas som otålig eftersom han hela tiden vill att något ska hända. Han har tidigare erfarenhet ifrån läkemedelsindustri genom sina tre år på läkemedelsföretaget MSD, något som han tror att han kan få mycket nytta av.
? Jag vet hur industrin funkar och jag vet hur sjukvården funkar, efter min tid som konsulent. Jag har också lärt mig att föra ut ett budskap.Brinner för skrivandet
Det är skrivandet och möjligheten att skapa något nytt som lockat Fredrik Hed till journalistiken och det är det som han ser fram emot på Läkemedelsvärlden.
? Jag tycker att det är skitkul att skriva, jag ska försöka bli en bra journalist som förstår sammanhangen, ser likheter och skillnader och kritiskt går in och granskar, säger han.
? Jag får mina kickar av en bra artikel som väcker känslor hos läsaren. Det är en himla skön känsla att se det i tryck efteråt.
Fredrik Heds vision för tidningen är att utveckla den till en ännu bredare tidning inom hälso- och sjukvård, att utveckla debattutrymmet och att öka betydelsen och antalet prenumeranter. Han vill också göra det mer lustfyllt att läsa Läkemedelsvärlden.
? Tidningen ska inte bara innehålla fakta, det ska vara lite nöje också. Men självklart kommer tonvikten fortfarande vara fackläsning ? det är Läkemedelsvärldens nisch.
Läsare av tidningen kan också förvänta sig grafiska förändringar i framtiden.
? Det är dags för en uppfräschning av layouten och ett nytt utseende. Att läsa en facktidning ska också ge ett visuellt utbyte, säger Fredrik Hed.Trovärdig informationskälla
Fredrik Hed är övertygad om att en tidning som Läkemedelsvärlden kan spela en stor roll i samhället. Speciellt i en tid då så mycket svårkontrollerad läkemedelsinformation flyter omkring på internet.
? Läkemedelsvärlden är en trovärdig källa till information med den erfarenhet och tradition som finns i organisationen, och med de duktiga frilansjournalister och fasta medarbetare och som finns på redaktionen. Dessutom kan vi som månadstidning, utan den akuta nyhetsstressen, alltid hinna kolla en uppgift och se till att ha korrekt information.
Med uppgiften att öka kunskapen om läkemedel och att verka för en bättre läkemedelsanvändning menar Fredrik Hed att Läkemedelsvärlden kan påverka läkarna i deras förskrivning, ge underlag och idéer till andra medier, påverka andra organisationer, initiera debatter och vara en hjälp för sjukvårdspolitiker och underlätta för dem att se de långsiktiga vinsterna av läkemedelsbehandling.
? I slutändan ska patienten dra nytta av det vi skriver i form av en bättre behandling, säger han.