Förvirring kring försök med generisk förskrivning

Läkemedelsverket har nu beviljat dispens för det försöksprojekt med generisk förskrivning i Västra Götaland som Läkemedelsvärlden tidigare berättat om. Men trots att projektet startar denna vecka råder stor förvirring kring förutsättningarna för försöket.

5 apr 2004, kl 13:10
0

Annons

Projektet inleds denna vecka med en “skarp” test av en så kallad receptmodul på vårdcentralen i Vargön i Vänersborgs kommun.

? Övriga deltagande vårdcentraler och kliniker startar tisdagen efter påsk, säger Sten Iwarson, projektledare och ordförande i läkemedelskommittén i Göteborg.

Försöket har möjliggjorts genom att Läkemedelsverket genom en så kallad ändringsföreskrift från den 1 april utökat möjligheten att ge dispens från verkets föreskrifter.

I ett pressmeddelande påpekar Läkemedelsverket idag tydligt att samtycke från patienten är ett villkor för den generiska förskrivningen inom ramen för projektet. Detta överraskar dock projektledaren Sten Iwarson.

? Har de verkligen skrivit så? Som jag förstått det ska det räcka med förskrivarens samtycke i förskrivningssituationen. Däremot har patienten förstås som vanligt möjligheten att välja ett dyrare alternativ på apoteket om man betalar mellanskillnaden, säger Sten Iwarson till Läkemedelsvärlden.

Men enligt Björn Beermann, professor och enhetschef på Läkemedelsverket, är kravet på patientens samtycke till den generiska förskrivningen i förskrivningssituationen självklar.
? Detta projekt kan ses som en läkemedelsstudie. I en sådan fordras naturligtvis patientens samtycke före deltagande. Vi kan inte gå tillbaka till det gamla systemet där läkarna gjorde litet som de ville, säger Björn Beermann.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng