Annons

Fortsatt tillåtet med apotekskedjor i Rumänien

I Rumänien, liksom i Ungern, har regeringen funderat på att strama åt reglerna för apoteksetableringar. Men till skillnad mot Ungern blev det inget av den här gången.

7 feb 2011, kl 13:34
0

Rumäniens hälsominister Attila Cseke fick inte igenom de radikala förändringar på apoteksområdet som han i slutet av förra året lämnat förslag på. Enligt förslagen skulle det bli förbjudet med apotekskedjor och bara farmacevter med två års yrkeserfarenhet skulle få öppna nya apotek. Hälsoministerns förslag innebar också hårdare kontroll av var nya apotek skulle få etableras.

Men regeringen har nu sagt nej till åtstramningen bland annat med hänvisning till att mer än 30 procent av de rumänska apoteken idag ägs av kedjor och att 4700 av dessa finns i de större städerna. En lagändring skulle få allt för stora konsekvenser på den nuvarande ordningen ansåg en majoritet i regeringen.

Hälsoministern fick
dock igenom två ändringar i apotekslagen. Det är nu förbjudet med nyetableringar på järnvägsstationer, flygplatser och stormarknader. På dessa platser råder idag en överetablering enligt regeringen, nätapotek ska också fortsatt vara förbjudet i Rumänien.