Fortsatt många flickor vaccinerar sig mot hpv

Fortsatt många flickor vaccinerar sig mot hpv

Närmare 80 procent av flickorna födda 2003 och 2004 är vaccinerade, visar ny statistik.

27 apr 2017, kl 10:28
0

Annons

Bara en marginell minskning av vaccinationsgraden kan ses för 2016, jämfört med året innan, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Statistiken, som baseras på uppgifter i vaccinationsregistret, visar att 77 procent av flickorna födda 2002 var vaccinerade med två doser vaccin mot humant papillomvirus, hpv, och minst 81 procent var vaccinerade med en dos i december förra året. Av flickor födda 2003 var minst 80 procent vaccinerade med en dos och 73 procent med minst två doser vaccin. Av flickorna födda 2004 var minst 75 procent vaccinerade med en dos vaccin. Täckningsgraden är relativt jämn över landet.

Den höga vaccinationsgraden motsvaras inte alls i grannlandet Danmark, där täckningsgraden har sjunkit. Där hade bara 15 procent av flickorna födda 2003 fått två doser hpv-vaccin, och 37 procent av flickorna födda 2002. Det framgår i det danska barnvaccinationsprogrammets årsrapport för 2016.

Svenska Folkhälsomyndigheten utreder just nu om hpv-vaccin även borde omfatta pojkar.
– Utredningen förväntas bli färdig före sommaren, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Beslutsunderlaget ska sedan skickas på remiss. Efter att remissvaren sammanställts skickas det till regeringen, som ska ta beslutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng