Annons
Första försökspersonerna har fått vaccin mot covid-19
Foto: Istock

Första försökspersonerna har fått vaccin mot covid-19

Den första kliniska prövningen av en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset har startat i USA.

17 mar 2020, kl 14:30
0

Annons

En vaccinkandidat mot det nya coronaviruset har för första gången börjat ges till försökspersoner. Den uppmuntrande nyheten kommer från USA där ett av flera vaccinprojekt mot coronaviruset i världen på rekordtid nått kliniskt teststadium.

Studerar säkerhet och immunsvar

Det är vaccinkandidaten mRNA-1273 som på bara två månader blivit klar att prövas hos friska försökspersoner. Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat har vaccinkandidaten tagits fram av det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna therapeutics tillsammans med forskare från den amerikanska hälsomyndigheten NIH.

De första kliniska fas I-prövningarna skulle enligt tidigare information ha startat i april. Men på måndagen meddelade företaget att vaccinering av 45 friska frivilliga då startade.

Syftet med fas I-studien är att studera säkerhet och immunsvar vid olika koncentrationer av vaccinkandidaten. Försökspersonerna kommer därför att delas in i tre grupper som kommer att få olika koncentrationer. Samtliga ska få två doser med en månads mellanrum och sedan följas i ett år.

Planerar för fas II-studie

Vaccinkandidaten mRNA-1273 är ett så kallat RNA-vaccin, som Läkemedelsvärlden berättat om tidigare. Ett sådant vaccin bygger på ett budbärar-RNA (mRNA) som kodar för ett önskat protein. När detta budbärar-RNA tillförs genom en intramuskulär injektion börjar kroppen själv producera den faktor som man vill lära immunsystemet att försvara sig mot. I nästa steg reagerar immunsystemet och vaccinskyddet byggs upp.

Den nu aktuella coronavaccinkandidaten kodar för det nya coronavirusets så kallade spike-protein. Spike-protein är de delar som sticker ut från viruset och som fäster vid och infekterar värdens celler. Att utvecklingen gått så snabbt beror på att forskarna kunnat använda kunskap från tidigare forskning om vaccin mot ett annat coronavirus, sars.

Moderna therapeutics skriver i ett pressmeddelande att även förberedelser för en fas II-studie har startat. Företaget förbereder sig även för att kunna skala upp sin produktion. Detta för att snabbt kunna producera miljontals doser om de kliniska testerna visar att vaccinet är säkert och effektivt.