Första subventionerade behandlingen för friska

HPV-vaccinet Gardasil blir den första behandling som samtidigt kan ingå i vaccinationsprogrammet och läkemedelsförmånerna.

25 maj 2007, kl 13:30
0

Annons

När LFN nyligen beslutade att HPV-vaccinet Gardasil ska ingå i högkostnadskyddet är det första gången myndigheten beslutar subventionera behandling av fullt friska.

Möjligheten för vacciner att subventioneras har dock funnits sedan myndigheten inrättades 2002. Men Sanofi Pasteur MSD, som marknadsför Gardasil, är det första företag som ansökt om subvention för ett vaccin.
? När vi för snart två år sedan undersökte möjligheterna upptäckte vi att det bara är resevacciner som inte kan ingå i läkemedelsförmånerna, säger Einar Vollan, vd för företaget i Sverige. 

Samtidigt som LFN nu beslutat om subvention sliter Socialstyrelsen med frågan om HPV-vaccin ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Svaret på den frågan kommer tidigast under hösten.
Men LFN kunde inte invänta Socialstyrelsens beslut eftersom myndigheten ska behandla inkomna ansökningar inom 180 dagar.
? Att neka subvention kunde vi inte heller göra eftersom vaccinet uppfyller kriterierna, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.
? Även om det naturligtvis blir mer kostnadseffektivt om vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, är det också kostnadseffektivt baserat på enskilda individer, säger hon.
? Sedan ska vi också ta hänsyn till behovs- och solidaritetsprincipen.

Lösningen blev, efter samråd med Socialstyrelsen, att begränsa subventionen till unga kvinnor mellan 13 och 17 år.
En eventuell vaccinering med HPV-vaccin inom det nationella barnvaccinationsprogrammet kommer troligen att ske före 12 års ålder, vilket gör att det inte är något hinder att låta vaccinet ingå i läkemedelsförmånen för de lite äldre.

Dörren till subvention är alltså öppnad, och ansökningarna kommer med tanke på alla vacciner som är under utveckling, att bli fler. GSK planerar till exempel att lämna in ansökan om subvention för sitt rotavirusvaccin. Företaget väntar också på att EU-godkännandet av deras HPV-vaccin ska bli klar under de närmaste månaderna.
En inte alltför avancerad gissning är att man ansöker om subvention också för det.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng