Annons
Forskare kopplar specifik bakterie i tarmen till IBS

Forskare kopplar specifik bakterie i tarmen till IBS

Upptäckten gör det möjligt att hitta ett botemedel mot sjukdomen, enligt en studie från Göteborgs universitet.

27 nov 2020, kl 14:55
0

Karolina Sjöberg Jabbar

Karolina Sjöberg Jabbar. Foto: Elin Lindström

Magnus Simrén

Magnus Simrén. Foto: Johan Wingborg

Bakterien Brachyspira kan ha en koppling till tarmsjukdomen IBS. Det har forskare vid Göteborgs universitet kommit fram till i en studie som har publicerats i tidskriften Gut. Upptäckten, som enligt forskarna behöver bekräftas i större studier, gör det möjligt att hitta ett botemedel för många som lider av sjukdomen.

I studien kopplas bakterien Brachyspira framför allt till den form av IBS som ger diarréer. Bakterien är sjukdomsframkallande och förekommer vanligtvis inte i människans tarmflora. I studien visade sig bakterien finnas under det slemlager som skyddar tarmslemhinnan från bakterier i avföringen.

För att upptäcka bakterien räckte det inte med att studera avföringsprover, vilket man vanligtvis gör vid studier av tarmfloran. Forskarna analyserade i stället bakteriella prover i slem från vävnadsprover tagna i tarmen.

– Till skillnad från de flesta andra tarmbakterier lever Brachyspira i direkt kontakt med slemhinnan och kan täcka dess yta. Jag var enormt överraskad när vi fortsatte att hitta Brachyspira hos fler och fler IBS-patienter, men inte hos friska individer, säger Karolina Sjöberg Jabbar, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och försteförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Antibiotika utrotade inte Brachyspira

I studien försökte forskarna att behandla IBS-patienterna med antibiotika, men lyckades inte att utrota bakterien.

– Brachyspira verkade ta skydd inuti tarmens slembildande bägarceller. Detta förefaller att vara ett tidigare okänt sätt för bakterier att överleva antibiotika, som kan bidra till vår förståelse av andra svårbehandlade infektioner, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

Dock kan andra antibiotikaval och probiotika i framtiden bli möjliga, om sambandet mellan bakterien och sjukdomen kan bekräftas i större studier, enligt forskarna. Även allergiläkemedel och förändringar i dieten kan hjälpa, eftersom patienterna som hade bakterien hade en inflammation i tarmen som liknar en allergisk reaktion.

31 procent av IBS-patienterna hade bakterien

I studien analyserades vävnadsprover från tjocktarmen från 62 patienter med IBS, och från 31 friska personer. Av de 62 personer som led av IBS hade 19 stycken bakterien Brachyspira i tarmen, vilket motsvarar 31 procent.

Bakterien återfanns dock inte hos något av proverna från de friska personerna. Studien visade också att bakterien framför allt fanns hos de personer som fick diarré av sjukdomen.

– Studien antyder att bakterien kan finnas hos omkring en tredjedel av alla personer med IBS. Vi vill se om det kan bekräftas i en större studie, och vi ska också undersöka om och hur bakterien orsakar symtomen vid IBS. Våra fynd kan öppna helt nya möjligheter att behandla och kanske till och med bota vissa IBS-patienter och då framför allt de som bara har diarré, säger Magnus Simrén, professor i gastroenterologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Kan leda till försämrad livskvalitet

Sjukdomen IBS (irritable bowel syndrome) medför smärtor i magen, diarré eller förstoppning. I Sverige lever mellan fem och tio procent av den vuxna befolkningen av sjukdomen. De som har en lindrig form av IBS kan leva ett ganska normalt liv, men sjukdomen kan innebära en kraftigt försämrad livskvalitet.

– Många frågor återstår att besvara, men våra resultat inger hopp om att vi kan ha hittat en behandlingsbar orsak till sjukdomen hos en andel av patienterna med IBS, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng