Annons

Försäljning

Apoteket sålde läkemedel för drygt 27 miljarder förra året, en ökning med 8,5 procent jämfört med 2001. Trenden från de senaste åren håller alltså i sig; det vill säga försäljningen ökar men har i jämförelse med slutet av 90-talet mattats något. Färre nya dyra läkemedel har introducerats, flera patent har gått ut och lagen om […]

18 feb 2003, kl 11:03
0

Apoteket sålde läkemedel för drygt 27 miljarder förra året, en ökning med 8,5 procent jämfört med 2001. Trenden från de senaste åren håller alltså i sig; det vill säga försäljningen ökar men har i jämförelse med slutet av 90-talet mattats något. Färre nya dyra läkemedel har introducerats, flera patent har gått ut och lagen om utbyte på apoteken har införts.
Precis som förra året är det läkemedel mot höga blodfetter, magsår och depression som ligger i topp på försäljningslistan. Det blodproppssänkande medlet Zocord ligger på en ohotad förstaplats med en försäljning på 823 miljoner. Avståndet till tvåan Losec Mups är över 300 miljoner. Därefter kommer det antidepressiva medlet Zoloft och protonpumpshämmaren Lanzo. Det antidepressiva medlet Cipramil har halkat ned till en femteplats.
Skälet är att patentet gick ut förra året och att generika tagit över en del av försäljningen.
Apotekets försäljningsstatistik visar också att ökningstakten i försäljningen av antidepressiva läkemedel totalt minskat från 15-20 procent till cirka fem procent.
Mätt i pengar ökade försäljningen mest i åldern 30-39 år. Mätt i dygnsdoser var ökningen störst i intervallet 80-89 år.
Det är stora regionala skillnader. Försäljningen är till exempel nästan dubbelt så stor i Värmland jämfört med Norrbotten.
? Den regionala spridningen är inte något speciellt för antidepressiva, men något jag tycker man diskuterar för lite, säger Karolina Antonov som är statistiker vid Apoteket AB.