Annons
”Förnya dina recept nu – i god tid före sommaren”

”Förnya dina recept nu – i god tid före sommaren”

Flera regioner kampanjar för att patienterna ska ordna nya recept innan semestern. Halland har en deadline.

22 maj 2023, kl 12:00
0

Charlotte Tavelin
Foto: Region Halland

John Sandström
Foto: Region Norrbotten

UPPDATERAD.

”Förnya dina recept nu – i god tid innan sommaren”. Så lyder uppmaningen i pressmeddelandet Region Halland just skickat ut.

Flera regioner har också börjat receptkampanja eller kommer att haka på, visar det sig när Läkemedelsvärlden ringer.

Eftersom personalen tar sommarsemester och bemanningen lägre är den skara som jobbar hårdare belastad.

– Generellt är personalläget en utmaning inför sommaren men i år är det enligt vår HR-avdelning mer utmanande än vanligt, kommenterar kommunikationsstrategen Charlotte Tavelin i Region Halland.

”Livsavgörande mediciner”

Regionen har receptkampanjat inför sommaren och vårdpersonalens semestrar i flera år nu.

Detta för att patienterna inte ska stå utan viktiga mediciner, preventivmedel och hjälpmedel.

– Jag skulle gissa att det är sex år nu. Eftersom bemanningen är lägre kan det också ta längre tid att få sitt recept ordnat sommartid, så det är bra att vara i god tid. Många har ju livsavgörande mediciner, det är viktigt att det inte blir ett glapp, säger Charlotte Tavelin.

Det bästa är att förnya sina recept nu direkt, råder Ola Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

– Det är bra för både patienter och vårdpersonal om rutinärenden som att förnya recept görs innan semestrarna börjar. Det är viktigt att vården räcker till för dem som behöver den mest i sommar och förstås att ingen riskerar att stå utan viktig medicin. Så det bästa är att förnya sina recept nu direkt.

Satsning gav resultat

Satsningen har varit lyckad. Man kan naturligtvis förnya sitt recept när man är hos sin vårdgivare. Men många gör det digitalt i Halland.

Första året ökade antalet patienter som förnyade sina recept på 1177 med mer än 30 procent. Och det fortsätter öka. Mellan maj och juni 2021 respektive 2022 gick antalet receptförnyelser via 1177 med 14 procent.

– Det är bra att det fortsätter öka, tycker Charlotte Tavelin.

Patienterna får deadline

Halland har till och med satt en deadline för patienterna. Senast den 20 juni behöver receptförnyelserna komma in, men helst innan, för att vården ska hinna med.

Något datum måste de ju bestämma, resonerade region Halland.

– Sedan börjar den stora semesterperioden från midsommar och framåt, säger Charlotte Tavelin.

Region Halland är inte ensam om att kampanja för receptförnyelse.

I Region Västernorrland har man gått ut med information på 1177.se med uppmaningen “Glöm inte att förnya dina recept innan sommaren”.

Kan ta lång tid att få läkemedel annars

Västernorrland knyter rådet till Socialstyrelsens rekommendation från 1 mars. Den innebär att patienter med stadigvarande medicinering rekommenderas att ha minst en månads förbrukning hemma.

På 1177.se Region Västernorrland uppmanas patienter att se över sina mediciner i tid och varnar regionen att “det kan ta lång tid att få läkemedlet annars”.

– Vi har märkt att primärvården vill att vi gör det här. På sommaren har vi ont om personal som kan skriva ut recept snabbt, säger Eva Coos Berglund på 1177 Region Västernorrland.

Regionen har dock begränsningen att patienter inte kan förnya narkotiska läkemedel via telefon och chatt.

”Passa på att fråga”

Även i Norrbotten receptkampanjas det – de har börjat lägga ut uppmaningar i sociala medier.

De planerar så småningom utökade insatser med anslag och uppmaningar till hälso- och sjukvården, berättar kommunikatören John Sandström.

Påminnelsen behövs, menar han.

– Primärvården själva märker att det är viktigt. När patienten ändå är på vårdcentralen kan ju läkaren passa på att fråga om det är något mer läkemedel som behövs behöver innan sommaren, så man inte riskerar stå utan.

Även John Sandström poängterar att det är i linje med Socialstyrelsens rekommendation om att ha medicin för åtminstone en månad hemma.

– Inte minst nu när det är så många läkemedel som det är svårt att få tag på över huvud taget.

Läkemedelsbrist gör patienter medvetna

John Sandström tror att patienter som är stående konsumenter av viktiga mediciner redan är införstådda med behovet av ett sommarlager.

– Jag tror många är medvetna om det, det har ju stått mycket i media om att läkemedel är slut, som viss diabetesmedicin exempelvis.

I Region Dalarna planeras flera åtgärder, svarar presstjänsten i ett mejl. De har redan gått ut i sin hälsoalmanacka för 2023 med en påminnelse om receptförnyelse. Regionen ska också gå ut i sociala medier med samma uppmaning.

De planerar också att skicka ut ett pressmeddelande om åtgärder för att säkra vården i Region Dalarna i sommar. Den kommer att innehålla en påminnelse om att förnya recept, likt det pressmeddelande de skickade ut förra året.

Receptförnyelsekampanjen är inte nationell, utan något regionerna själva tar beslut om.