Föreslår förbud mot kodein till barn

Den europeiska läkemedelsmyndigheten vill kontraindicera kodein till barn under 12 år.

23 mar 2015, kl 11:02
0

Tidigare har EMAs säkerhetskommitté PRAC rekommenderat en ytterst begränsad användning av kodein som smärtlindring hos barn. Ett skäl är att kodein hos snabba metaboliserare  snabbt omvandlas till morfin vilket kan leda till allvarliga toxiska effekter.

Nu har kommittén utökat rekommendationen också till produkter med kodein som används för att behandla förkylning och hosta. Kommittén vill att kodein kontraindiceras för barn som är yngre än 12 år.
De här produkterna som finns på recept och i vissa länder utan recept bör inte heller finnas tillgängliga för personer under 18 år om de har andningsproblem, enligt rekommendationen.

Även om det idag är mycket ovanligt med kodein till barn är risken för biverkningar så stor att kommittén vill förbjuda det i pediatriska produkter. PRAC råder också ammande mödrar att inte använda kodeinprodukter då läkemedlet kan överföras till barnet via bröstmjölken.
I Sverige finns inga receptfria produkter med kodein.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng