För höga förväntningar i tidiga studier

Försökspersoner är ofta alltför optimistiska inför resultatet av behandlingen när de deltar i fas I studier. Det visar en amerikansk analys av cancerstudier.

6 aug 2003, kl 12:49
0

Annons

Många patienter påverkas av något som har kallats en ?terapeutisk missuppfattning? att fas I studier är utformade för att ge dem personliga fördelar, säger Kevin Weinfurt, författare till en studie som publicerades nyligen i tidskriften Cancer i ett pressmedelande.

Syftet med fas I studier är att utvärdera säkerheten av en behandling snarare än att testa dess kliniska fördelar. En central del i informerat samtycke är att försökspersonerna har en korrekt uppfattning om studien och den aktuella behandlingen.

I analysen ingick 260 patienter med avancerad cancer. Närmare 25 procent av de tillfrågade trodde att de hade 50 procents chans att bli bättre med den behandling som ingick i studien. Det är cirka tio gånger mer än den reella prognosen på fem procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng