Fler grupper kan omfattas av vaccinationsprogram

Fler grupper kan omfattas av vaccinationsprogram

Den årliga rapporten om barnvaccinationsprogrammet visar att vaccinationstäckningen är fortsatt hög i Sverige. Enligt ett nytt förslag kan även fler grupper komma att omfattas av nationella vaccinationsprogram.

8 jun 2016, kl 11:29
1

Tiia Lepp Foto: Katarina Johansson

Över 97 procent av landets tvååringar är fullvaccinerade enligt barnvaccinationsprogrammet. Det visar Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens sammanställning över 2015-års vaccinationsprogram.

Rapporten visar också att omkring 80 procent av landets flickor i åldern 14 till 15 år är vaccinerade mot HPV, humant papillomvirus. Det är lägre än det uppsatta målet på 90 procent. Till viss del kan den låga siffran bero på underrapportering till vaccinationsregistret, men Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten, medger att det finns mer att göra.

– Vi har ett pågående informationsarbete men på längre sikt kan det bli aktuellt med ytterligare informationskampanjer riktade till specifika målgrupper där vi ser att vaccinationstäckningen är lägre. Sedan ska man komma ihåg att det är ett relativt nytt vaccin i en ny åldersgrupp, vilket också kan påverka vaccinationstäckningen, säger Tiia Lepp.

Totalt gavs under förra året drygt 1,1 miljoner doser vaccin inom ramen för det allmänna vaccinationsprogrammet. Rapporter om misstänkta biverkningar kom in i 553 av dessa fall och handlade i de flesta fall om redan kända och övergående biverkningar som feber och reaktioner vid injektionsstället. Gardasil mot HPV var det vaccin som ingick i flest biverkansrapporter, 144 stycken, med illamående, svimning och trötthet som främsta rapportorsaker.

Av de tio sjukdomar som vaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet ger skydd mot är polio sedan länge eliminerad från Sverige. Även mässling och röda hund har i stort sett vaccinerats bort men enstaka utbrott kan uppstå om någon ovaccinerad person varit utomlands och fått viruset där och därefter smittat ovaccinerade personer i Sverige.

– Även difteri är sällsynt i dag och de allra flesta har ett bra skydd mot stelkramp, säger Tiia Lepp.

Sedan man började vaccinera barn mot Haemophilus influenzae typ B, Hib, i början på 90-talet har även antalet barn som insjuknar i sjukdomen minskat kraftigt.

– På 80-talet, innan man började med vaccinet, var det flera hundra barn under fem år som varje år blev sjuka med hjärnhinneinflammation varav ganska många fick bestående men. Förra året hade vi ett fall, säger Tiia Lepp.

Resultaten i årets vaccinsammanställning är inte direkt förvånande, menar Tiia Lepp, och konstaterar att vaccinationstäckningen är fortsatt hög i Sverige och att programmet fungerar bra.

– Rapporten visar att vaccinen är säkra och effektiva och håller allvarliga sjukdomar under kontroll.

I rapporten framkommer också att Folkhälsomyndigheten har lämnat in ett förslag till regeringen om att fler grupper ska omfattas av särskilda vaccinationsprogram. Det handlar om särskilda riskgrupper som behöver vaccin mot influensa, pneumokocker, tuberkulos och hepatit B.

– Beslutsunderlaget finns nu hos regeringen, när de tar beslut i frågan vet vi inte, säger Tiia Lepp.

Samtliga vaccinationer genomförs redan i dag och landstingen och kommunerna beslutar i sådana fall hur och i vilken omfattning det ska ske. Om de i stället skulle ingå i ett nationellt vaccinationsprogram blir de bindande att genomföra på liknande sätt i hela landet.

– Det skulle öka jämlikheten i landet och vara enhetlig. Nu varierar det främst vad det gäller kostnader för enskilda individer, säger Tiia Lepp.

Nya grupper i nationella vaccinationsprogram

I ett förslag till regeringen föreslår Folkhälsomyndigheten att även dessa riskgrupper ska omfattas av nationella vacicnationsprogram:

Influensa: Personer i medicinskt definierade riskgrupper, gravida i andra och tredje trimestern, och personer som är 65 år eller äldre. Det vill säga de grupper som i dag rekommenderas årlig influensavaccination. Pneumokocker: Personer över två år som har tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar, samt personer över två år med kroniska sjukdomar som leder till ökad risk för allvarlig sjukdom.
Tuberkulos: Barn under 18 år med familjeursprung i ett land med ökad förekomst av tuberkulos.
Hepatit B: Personer i grupper som löper ökad risk för smitta, dels män som har sex med män, dels personer som injicerar droger.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Anklagas för falska påståenden om effekt
Nästa artikel Oklar förbättring med nya regler från SoS

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Många på apotek känner nog inte till att vid hög vaccinationsgrad kan skydda ovaccinerade mot infektion genom att det finns för få, som kan smitta en. Motsatt utomlands kan man bli smittad trots vaccination. Det gäller att även försöka förebygga infektioner där.