Fler gener styr blodtrycket

Åtta tidigare okända gener som påverkar blodtrycket har identifierats i en internationell studie som omfattar 34 433 européer.

14 maj 2009, kl 15:25
0

I studien, där forskare från Uppsala universitet deltagit, har 93 europeiska forskargrupper samarbetat för att hitta gener som påverkar blodtrycksnivåerna hos friska. För att identifiera generna mättes blodtrycksnivåerna hos studiedeltagarna och DNA-prover samlades in.

De områden
av genomet som identifierades i studien innehåller flera gener som troligen har en roll i blodtrycksregleringen. Genen CYP17A1-genen på kromosom 10q24 spelar till exempel en viktig roll vid biosyntesen av glukortikoidhormoner, som påverkar saltomsättningen. I ett annat område på kromosom 1p36 finns generna för två peptider med natriumutdrivande effekter. En mindre känd gen i detta område, CLCN6, kodar för en kloridkanal i neuronerna, som inte tidigare har kopplats till blodtrycksreglering och i ett område på kromosom 17q21 finns fosfolipasgenen PLCD3 som är viktig för signalering i glatt muskulatur.

De identifierade
generna ger information om biologiskt funktionella molekyler med blodtrycksreglerande effekt. Därigenom är det värdefulla trådar för att utveckla nya blodtryckssänkande läkemedel.
Resultaten av studien presenteras i nätupplagan av Nature Genetics.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng