Fler barn får amfetamin mot ADHD

År 2001 behandlades 3 000 barn i Sverige med centralstimulerande medel för neuropsykiatriska störningar, exempelvis ADHD, skriver Upsala Nya Tidning.

15 apr 2002, kl 20:00
0

Annons

Av de närmare 600 ansökningar som Läkemedelsverket behandlade i fjol avslogs endast nio. För fem år sedan behandlades bara runt 500 barn i Sverige med centralstimulerande medel.

– Behandlingen av barn med narkotikaklassade preparat är kontroversiell men kommer att öka eftersom den visat sig vara framgångsrik, säger Henrik Pelling, överläkare vi Barn- och ungdomspsykiatriska enheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala till UNT.

Barn med ADHD löper enligt flera studier ökad risk att senare i livet utveckla missbruk, och kritiker menar att man ökar denna risk ytterligare om man ger dem centralstimulantia som amfetamin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng